KATASZTROFIZÁLÁS
A legnegatívabb előrejelzéseket tartjuk a legvalószínűbbnek, és a legrosszabb bekövetkezését a legreálisabbnak. (pl.: ,Mindenki el fogja kapni a vírust’). 
Átkeretezés: a tények és statisztikák alapján mérjük fel a reális esélyeket. (Mi a legvalószínűbb? pl.: ‘Sokan elkapják, de a legtöbben nem betegednek meg nagyon’), ill. dolgozzunk ki aktív megküzdési stratégiákat. (Mit tehetek? Mindent megteszek a kockázatok csökkentéséért.’)

FEKETE-FEHÉR GONDOLKODÁS
‘Ha…, akkor….’ típusú mondatok. (pl.: ‘ha elkapom a koronavírust, akkor nagyon rosszul leszek’)
Átkeretezés: keressünk ellenpéldákat. (pl.: ‘sok esetben a tünetek enyhék, alig észrevehetőek’)

TÚLZÓ ÁLTALÁNOSÍTÁS
Egy eset tapasztalatait kiterjesztjük az összesre, eģy információ alapján általánosítunk. (pl.: ‘már az is veszélyes, ha kilépek a házból’)
Átkeretezés: Vizsgáljuk meg racionálisan az állítást, mi szól ellene, mi lehet a tágabb kép. (‘Ha lehet, elkerülöm a tömegközlekedést, de a friss levegőn sétálni még jót is tesz’)

NEGATÍV SZŰRŐ
Egy helyzetben csak a negatívumokat vesszük észre. (pl.: ‘a karantén bosszantó és fölösleges’) 
Átkeretezés: fókuszáljunk az ellenérvekre, előnyökre, lehetséges pozitív hozadékokra ( pl.: ‘a karantén segít, hogy másokat megóvjunk a fertőzéstől’)

Ilyenkor a pozitív torzítások sem segítenek, mert arra késztethetnek, hogy a reális veszélyt is figyelmen kívül hagyjuk, a kockázati tényezőket elbagatellizáljuk, és ne tartsuk be  a szükséges óvintézkedéseket.
Ennek ugyanúgy veszélyes következményei lehetnek, mint a pániknak.
Ezért fontos a helyzet reális megítélése.

Ha szorongásod akadályoz a mindennapi életviteledben, merj segítségét kérni!

Keress bizalommal! 
Lukácsné Zsuzsa