Az Energia Központ Nonprofit Kft. sajtóközleménye 2011. július 29. Több mint 129 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósítja meg beruházását az ózdi Almási Balogh Pál Kórház. A kórháznak évről évre egyre nagyobb fenntartási költséget kellett fizetnie a fosszilis energiahordozók árának folyamatos növekedése miatt, így gazdasági szempontból is indokolttá vált az intézmény villamos energia igényének részleges kiváltása a megújuló energiaforrás alkalmazásával.

A projekt keretében napenergia alapú villamosenergia termelésre kerül sor. Dr. Eszenyi Géza, a kórház cégvezető főigazgató főorvosa ismertette, hogy a fejlesztés közvetve a betegellátás feltételeit is javítja. A fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentése környezetvédelmi szempontból is igen előnyös. A kórház számára kiemelt szempont, hogy szolgáltatásai bővítése mellett a működési költségek számottevően ne emelkedjenek, sőt, lehetőség szerint alternatív energiaforrások bevonásával tovább csökkenjenek a versenyképesség megőrzése, fokozása, a foglalkoztatottság megtartása, illetve bővítése érdekében.

A kórház a megvalósítandó projekttel olyan követendő példát kíván mutatni, melyhez hasonló Magyarország más pontján is felépíthető, elősegítve egyrészről a vidéki lakosság munkához jutását, másrészről hazánk 2020-ra vállalt megújuló forrásból származó energiatermelésre vonatkozó részarányát. E cél egybeesik a 2011. január 15-én útjára indított Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési koncepciójának egyik kiemelt céljával, vagyis a megújuló energiaforrásokon alapuló technológiák ösztönzésével.

Fotódokumentáció