Az önbizalom – sajnos, vagy nem, de – nem úgy működik, mint pl a ruhavásárlás:nem egy spontán hozott döntés egyenes következménye.
Viszont fejleszthető.

Az önbizalommal kapcsolatos problémák a legtöbb esetben a hiányokról szólnak…a dicséret, a szeretet, a belénk vetett hit, vagy a megküzdés képességének hiányáról. Ha ezeket nem kaptuk meg és/vagy elvesztettük az úton, akkor komoly esélye van annak, hogy egy bizonyos ponton túl nem hisszük, vagy nem hittük már el, hogy egy földre huppanás után megint fel tudunk állni. Ezek a gyarapodó, negatív események folyamatosan erősítik az érzést: ehhez én kevés vagyok, ehhez én nem vagyok elég jó, ez nekem nem fog menni.

Ahogyan a környezetünk bánt velünk, ahogy a korai éveinkben szocializálódtunk, erőteljesen meghatározza, hogy milyen sebességgel kapcsolunk “nyuszi-üzemmódba” és húzzuk elő a kalapunkból azokat az önsorsrontó mintákat, amelyekkel az alacsony önbizalommal rendelkező emberek bírnak, vagyis
-megtartjuk  magunknak a jó   ötleteinket,
-ha valamit szeretnénk, akkor   azt túlgondoljuk, ahelyett,hogy   konkrétan kérnénk,
-másokra hagyjuk a döntést,   ahelyett, hogy vállalnánk a   véleményünket,
-rengeteget rágódunk azon,   hogy mások számára a lehető   legelfogadhatóbb módon   reagáljunk,
-tíz körömmel ragaszkodunk a   múltban elkövetett hibáinkhoz,   ami nem teszi lehetővé, hogy   elinduljunk, és megtegyük a   siker felé vezető lépéseket.

MILYEN  AZ, AMIKOR VALAKI MAGABIZTOS?
Egy magabiztos ember képes elhinni magáról, hogy értékes, képes megoldani az előtte álló feladatot, vagy kihívást. Van önbecsülése, bízik a képességeiben. Ez az önmagába vetett hit megerősíti abban, hogy optimistán és bátran nézzen szembe egy feladattal. A magabiztos ember ezeket a pozitív előjelű gondolatokat képes cselekvéssé alakítani.

Mielőtt lemondóan legyintenél, hogy ez a fajta attitűd  tőled nagyon messze van, jó ha tudod, hogy az önbizalomnak – a gének, és a környezeti hatások mellett – van egy harmadik, nagyon fontos összetevője, mégpedig az, hogy egy adott helyzetben, vagyis a jelenben, hogyan reagálunk a kihívásokra, vagy a kudarcokra.
Bár ezt a 3 tényezőt nem lehet függetleníteni egymástól, (hiszen az életünk során minket ért impulzusok, esetleg traumák, és a már említett hiányok komolyan meghatározzák azt, ahogyan viszonyulunk) nem kötelező beletörődnünk abba, hogy ez így is marad.
Ha így döntünk, fontos tudatosítani magunkban, hogy történt bármi is a múltban, a JELENBEN A MI KEZÜNKBEN VAN A KONTROLL: a döntésért, amit meghozunk, a kockázatért, amit vállalunk, csakis mi vagyunk a felelősek. Ahogy azért is, hogy az “itt és most”-ban miként reagálunk a kudarcokra és a kihívásokra.

Ha nem is magától értetődő számunkra az, hogy “meg tudjuk csinálni”- a hiányokkal való szembenézésen túl – vannak módszerek és stratégiák, amelyek a jelenben segíthetnek bízni magunkban.

ÖNBIZALOM-FEJLESZTÉS

1. AZONNALI SEGÍTSÉG
Ha azonnali segítségre van szükség, akkor érdemes kipróbálni az alábbi egyszerű módszereket:
☆KÉPZELD EL! Még mielőtt belevágsz a kihívást jelentő helyzetbe, lásd magad előtt a pillanatot, amikor sikerrel befejezted azt. (vizsga, állásinterjú, vacsorameghívás, stb.) Bármi is a cél, amitől félsz, legyen egy olyan forgatókönyv a fejedben, aminek ‘happy end’ a vége. Aztán kezdj bele!


☆HASZNÁLD A ZENE EREJÉT!
Hallgass meg egy erőtől duzzadó, határozott számot, olyat, ami önbizalmat ad. Bizonyára neked is vannak olyan dalok a fejedben, amiktől jól érzed magad. Hallgasd meg valamelyiket, mielőtt belevágnál a feladatba.

☆HÚZD KI MAGAD!
A képzelet és a zene mellett szintén segíthet, ha rendezed a tartásod. Ha kihúzod magad, az már önmagában sokat számít, pozitív hatással lehet az önbizalmadra és arra, ahogyan az adott szituációban viselkedsz.(ha most kételkedve csóválod a fejed…próbáld ki, és tapasztald meg🙂)

2. HIGGY ABBAN, HOGY KÉPES VAGY FEJLŐDNI

Az a mód, ahogy képességeinkről és a tehetségünkről gondolkodunk alapvetően meghatározza, hogy miként viszonyulunk az előttünk álló kihívásokhoz.

“Borzalmas hangom van”, “Nincs nyelvérzékem”, “Képtelen vagyok mások előtt beszélni”, “Nem vagyok vezető alkat”, stb. Az ilyen és ehhez hasonló mondatok a rögzült szemlélettel rendelkező emberekre jellemzőek – azokra, akik nem hisznek benne, hogy kitartó gyakorlással és megfelelő mennyiségű energiával gyakorlatilag mindenben fejlődhetnek. Ők abban hisznek, az a meggyőződésük, hogy a képességeink születésünktől fixek, vagyis megváltoztathatatlanok.

Ez azért gond, mert a fentiekhez hasonló hiedelmek hatással vannak arra, ahogyan egy számunkra kihívást jelentő helyzetben viselkedünk, vagy ahogy arról gondolkodunk.(Nekem ez úgyse…!) Ebből a hiedelemrendszerből következik, hogy hamar feladjuk, nem bízunk magunkban és a képességeinkben, vagyis nincs önbizalmunk.
EZEN A GONDOLKODÁSON EGY NAGYON EGYSZERŰ MÓDON VÁLTOZTATHATUNK: ha minden alkalommal, amikor elhagyja a szánkat egy, a fentiekhez hasonló mondat, gyorsan tegyük hozzá: ‘még!’

“Nem tudok vezetni – MÉG”
“Nem léptettek elő – MÉG”
“Nem tudok angolul – MÉG” 
“Nincs önbizalmam – MÉG”

Ez az apró trükk segíthet abban, hogy képességeinkre saját erőnkből folyamatosan fejleszthető tényezőként gondoljunk, az előttünk álló kihívásokra pedig egy tanulási lehetőségként tekintsünk – ahelyett, hogy azt gondolnánk, hogy az valami, aminek borítékolhatóan kudarc lesz a vége.

3. TANULJ MEG ELBUKNI
Ha kevés az önbizalmad, akkor valószínűleg nem is nagyon kell győzködni arról, hogy mindig minden nem sikerülhet. Amit viszont fontos tudatosítanod, hogy ez teljesen természetes. Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy  mindig minden összejön. Időnként mindenki elbukik, csak nem szeretünk beszélünk róla. (J. K. Rowlingot 12 kiadó utasította vissza)

Azok, akik a kudarcok ellenére tovább próbálkoznak, több és konstruktívabb megküzdési stratégiával rendelkeznek, amikor kihívásokkal kell szembenézniük. Ők megtanulták, hogyan próbálkozzanak különböző stratégiákkal, hogyan kérjenek tanácsot másoktól és hogyan tartsanak ki.
Ez a gondolat sokat segíthet akkor, amikor valamibe azért nem mersz belevágni, mert attól félsz, elbukhatsz.

Tehát, ha kevés önbizalommal nézel szembe egy kihívással, akkor mindenképpen érdemes tudatosítanod magadban, hogy a célhoz vezető út nem feltétlenül lesz könnyű, és/vagy mentes a kudarcoktól. Fogadd el, hogy vélhetően fogsz hibázni is, és ami nagyon fontos, hogy ezekben a helyzetekben, légy kedves magadhoz.
Ha elbuksz, biztasd magad, majd állj fel és küzdj tovább. 
Nyitottan és kíváncsian állj a kihívásokhoz, azzal a megnyugtató gondolattal, hogy az eredménytől függetlenül így is, úgy is tanulni fogsz valamit, és egy fokkal jobban fogod érteni a téged körülvevő világot.

Kérdéseid vannak?
Keress bizalommal!
Lukácsné Zsuzsa

Attachment