Új ultrahang készüléket vásárolt az ózdi kórház. A korszerű berendezés fotó realisztikus ábrázolás technikára is képes, amely a magzati arcot jobban kivehetővé teszi. Emellett a modern fejlesztés azt is biztosítja, hogy a szakorvosok „átlássanak” a babán, illetve a belső szerveken 3D-ben is. A műszer nagyságrendileg 15 millió forintos beruházás volt.
Az Almási Balogh Pál Kórházba a napokban érkezett meg az új ultrahang készülék. A berendezés egy 2014-es fejlesztés, amit a barcelonai ultrahangos világkongresszuson mutatott be az egyik közismert márkacég. Az Affiniti 70 típus a sorozaton belül a legkorszerűbb műszer. A közel 15 millió forintos beruházás egy pályázatnak volt köszönhető, amely a központi költségvetés, úgynevezett vis maior keretéből történt meg.

„Egy új fejlesztés. Ez annyit jelent, hogy fotó realisztikus ábrázolás a magzati arcot illetően, illetve egy áttetszőséget. Át lehet látni a babán, és a belső szerveket is 3D-ben. Ez a plusz, ez az új fejlesztés annyival tud többet és mást, hogy több fejet tudunk használni, mint az előzőekben” – mondta dr. Fábián Imre, szülész-nőgyógyász főorvos.

A főorvos elmondta, hogy több mint egy évtized alatt akkorát fejlődött a technika, hogy a vizsgálatokhoz használt hagyományos fejek jobbak lettek, élesebb képet adnak, és a magzati vizsgálatokra is alkalmasabb mint az előző. Az ultrahang vizsgálatra várakozó kismamák örülnek a modern készüléknek, ami nemcsak a várandósoknak, hanem technikailag az orvosoknak is nagy segítségükre lesznek.

A készülék még újdonságnak számít a vizsgálatra érkezőknek. Dr. Fábián Imre elmondta, hogy több olyan műveletre is alkalmas a gép, amely segítségükre lesz az ózdi orvosoknak a diagnosztizálásban és a gyógyításban egyaránt.

(Forrás:ozd.hu)

Attachment