A CT-kapacitás bővítéséről, a betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztésekről, képzési programokról és a krónikus osztály felújításáról is beszélt dr. Bélteczki János az Almási Balogh Pál Kórházban megtartott ma reggeli sajtótájékoztatón. A több mint hétszázmillió forintnyi támogatáshoz pályázati úton jutott hozzá az intézmény.

„Talán számunkra a legfontosabb és legörömtelibb a CT többletkapacitás befogadása, amely, ha emlékeznek rá, két évvel ezelőtt a térség betegeinek, önkormányzatainak, a városnak a segítségével megvalósult. Egy használt CT-t vásároltunk, amelyet önerőből működtettünk. Ennek a lehetősége, hogy a járóbetegeket is ellássuk a környékünkön, annak volt a függvénye, hogy mikor kapjuk meg ezt a többletkapacitás befogadást, ami azt jelentette, hogy bizonyos számú járóbetegnél is finanszírozottan végezhetjük el a vizsgálatokat” – mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház megbízott főigazgatója.

Eddig a CT csak a kórházi betegeket szolgálta ki, 16 hónap alatt mintegy 1600 vizsgálatot hajtottak vele végre. Ahogy a főigazgató fogalmazott, amint kijelölik azon terület határait, ahonnan fogadják az ellátásra jogosultakat és a szerződést megkötik, a járóbetegek is igénybe vehetik, várhatóan áprilistól. A járóbeteg szakellátás is tovább bővül, új orvostechnikai eszközöket szereznek be az elnyert támogatásból. Többek között új digitális átvilágító röntgenrendszerrel gazdagodik a tüdőgondozó, az I., II. és III. számú belgyógyászati szakrendelésre három darab EKG készülék kerül, illetve a vizsgálóhelyiségek is új bútorokkal és számítógépekkel gyarapodnak. A nőgyógyászati, gasztroenterológiai és kardiológiai szakrendelőkbe is több új felszerelés kerül. A betegbiztonság növelése érdekében még higiénikusabbá teszik a kórházat, falikaros és az ágy végére szerelhető adagolókkal, légtechnikai fertőtlenítő rendszerrel, illetve a fogyóanyagok három évre elegendő biztosításával segítik elő a betegek és dolgozók egészségének megőrzését. Az intézmény támogatást kap több alkalmazott két évre vonatkozó bér- és járulék költségeire, illetve három szakirányú csapat kialakítására is, továbbá összesen 19 szakdolgozó képzése valósul meg, többük munkaköre a műtétekhez kapcsolódik. A Krónikus Osztályt érintő fejlesztések közé tartozik a falak festése, amely már megvalósult, valamint a műtőszárnyi klímaberendezés két folyadékhűtőjének cseréje is.

(Forrás: ozd.hu)

Attachment