Ahhoz, hogy a járvány körül kialakuló mentális megterhelést is kezelni tudjuk, fontos a pszichológiai immunrendszerünk megerősítése, a megküzdési stratégiáink aktivizálása.

A SZORONGÁS KEZELÉSE
A legjellemzőbb érzelmi és kognitív reakció a járványra a szorongás, ami testi tünetekben, pl. elalvási nehézségben, megváltozott étvágyban, és csökkent libidóban is megnyilvánulhat. Gyakori a visszatérő negatív gondolatok megjelenése, a feszültségérzés, a lehangoltság is.

X ÖNGONDOSKODÁS
Kiemelten figyeljünk azokra a tevékenységekre, amelyek a mindennapok során is segítik a stresszel való megküzdést.

Pl.: sport (edzőterem helyett, futás a szabadban, vagy séta), társas támogatás (többnyire online), kiegyensúlyozott, rendszeres étkezés, elegendő pihenés.

X RELAXÁCIÓS MÓDSZEREK
A szorongás kezelését segítő módszereket – légzéstechnika, jóga, autogén tréning, relaxáció, meditáció – érdemes rendszeresen alkalmaznunk, hogy szinten tartsuk a stresszt. Ezek egyikéhez sem kell elhagynunk az otthonunkat, elég pl a YouTube. 

A relax csoportban elsajátított rövid stresszoldó technikákat pedig továbbra is segítségül hívhatjátok munka közben is.

X NEGATÍV GONDOLATOK         
ÁTKERETEZÉSE
A szorongás általában kéz a kézben jár az irracionális gondolatokkal, melyek most felerősödhetnek. Most a depresszióval, szorongásos zavarral, pánikbetegséggel küzdők még veszélyeztetebbek, de sajnos a félelemkeltő hírek terjedésének hatására tömeg szinten is könnyen bekövetkezhet a realitásvesztés. Ilyenkor hatékony eszköz lehet az átkeretezés. A negatív, irracionális gondolatainkat cseréljük le az aktív megküzdést segítő racionális gondolatokra.

A vírussal kapcsolatban jellemző gondolkodási torzításokról, és átkeretezésükről a következő BonBon-ban olvashattok.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, keress bizalommal.
Lukácsné Zsuzsa