Mostanra a koronavírus a mindennapi életünkre is közvetlen hatással van, beleértve a lelki egészségünket is. Ahhoz, hogy a járvány körül kialakuló mentális megterhelést is kezelni tudjuk, fontos a pszichológiai immunrendszerünk megerősítése, megküzdési stratégiáink aktivizálása.

Gondolataink most szinte állandóan a vírus körül forognak, természetes, hogy aggódunk a jövőnkért, a szeretteinkért és az egészségünkért.
A társas távolságtartás miatt a kapcsolattartás megváltozott, most  amikor a legnagyobb szükségünk lenne a családunkra, barátainkra, tartani kell (ill. ajánlott) a fizikai távolságot. 
Mindezzel megbirkózni nem könnyű! Ill. van akinek könnyebb, és van aki nagyon megszorongja ezt a helyzetet.
Jó hír, annak érdekében, hogy kontrollérzeted visszanyerd, és tudj tenni önmagadért, van lehetőséged a helyzetből eredő feszültség levezetésére, mellyel még  immunrendszered is támogathatod.

Az eddigi ismeretek alapján az erős immunrendszer tűnik a legjobb védelemnek a vírussal szemben. Azok, akiknek az immunrendszere megfelelően reagál, gyorsabban gyógyulhatnak, és gyakran kevesebb tünetről számolnak be. Ezért érdemes megismerni és alkalmazni azokat a lehetőségeket, ami támogatja a szervezet megküzdő kapacitását.
Selye János világhírű stresszkutató vizsgálódásai során felismerte, hogy az emberi szervezet stressz hatására fokozott kortizol hormontermeléssel reagál. Ennek a hírvivő vegyületnek fontos szerepe van a stresszhelyzettel való megküzdésben, azonban túlzott mértéke gátolja az immunrendszer működését.

Most, a koronavírus járvány alatt még többen, még gyakrabban szenvednek a szorongás, és az alvásminőség megváltozása miatt. A szorongás, a frusztráció és a stressz viszont megnövelheti az izmok feszességét, ezáltal tovább fokozza a megélt mentális feszültséget.

A PROGRESSZÍV IZOMRELAXÁCIÓ gyorsan elsajátítható, egyszerű és rendkívül hatékony relaxációs technika, amelyet már évtizedek óta alkalmaznak a stressz és a szorongás csökkentésére, az álmatlanság enyhítésére is.
A módszer azon a felismerésen alapul, hogy a testi és pszichés állapot szoros egymásra hatással bírnak a feszültségek tekintetében. Ritka, hogy testi ellazulás mellett feszült legyen az elme. Ebből következik, hogy az elme nyugtatható, ha az izmainkat szisztematikusan képesek vagyunk ellazítani. Így a testből  és az elméből egyaránt kioldódnak a feszültségek.
A gyakorlás során különböző izomcsoportjainkat kezdetben megfeszítjük, majd a feszítés elengedését követően az izmok reflexes elernyedését követve ellazítjuk az izmokat.
A gyakorlatok egyik célja, hogy megtanuljuk jobban megérezni, testünk mely részén alakul ki izomfeszülés. Az egész test ellazult állapota pedig az idegrendszerre hat megnyugtatólag, ami tudjuk hat a szívműködésre, a légzésre, a vérnyomásra, az emésztésre, az anyagcserére, stb.
A PROGRESSZÍV IZOMLAZÍTÁS legnagyobb előnye, hogy viszonylag gyorsan és könnyen elsajátítható, és már az első gyakorlat során érezhető a pozitív hatása.

Ha úgy érzed, a stresszel való megküzdéshez segítségre lenne szükséged, ha szeretnél többet tudni a PROGRESSZÍV IZOMRELAXÁCIÓról, keress bizalommal!

Lukácsné Zsuzsa