Az önmegnyugtatás képességének tanítása és fejlesztése kiemelkedően fontos a gyerekeknél is, hiszen egy-egy ilyen módszer birtokában, meg tudják akadályozni, hogy eluralkodjanak rajtuk az érzelmeik, és erősödik az énkontrolljuk is.

Az önmegnyugtatás egy könnyen kivitelezhető formáját jelentik a légzésgyakorlatok, amelyek az érzelemszabályozásnak, indulatkezelésnek és szorongásoldásnak is jól használható eszközei.

A tudatos, egyenletes légzés által lassul és elmélyül a légzés, ez lassítja a szívverést, csökkentve a vérnyomást és a stresszhormonok szintjét.

Fontos! Ne akkor vegyük elő ezt, vagy egy másik (bármelyik) légzőgyakorlatot, amikor a gyermeket (vagy minket) eláraszt a düh, a frusztráció, a szorongás. Ahhoz, hogy ilyen helyzetekben használhassuk, először meg kell tanulni, be kell gyakorolni.  

A ‘NYUGIAUTÓ’

légzéstechnika segítségével játékosan sajátítható el a mély, egyenletes, tudatos légzés, amely stresszes helyzetekben önmegnyugtatásként használható.

Hogy néz ki a gyakorlatban?
(nézd meg a fotókat is)

1. Vedd elő azt a kezed, amivel írni szoktál. Erről a kezedről csak a mutatóujjadra lesz szükség, ez lesz a képzeletbeli autód.

2. Vedd elő a másik kezed, és tárd szét az ujjaidat! Ez lesz a képzeletbeli hegyed, öt hegycsúccsal.

3. A nyugiautónak az a célja, hogy a hegy egyik oldaláról átjusson a túloldalra. Mialatt utazol, azt szeretnénk elérni, hogy mire a túloldalra érsz megnyugodj és újra jól érezd magad.

4. A nyugiautó úgy tud felmenni a hegycsúcsra, ha veszel egy mély levegőt az orrodon át. A hegycsúcson megáll egy pillanatra, majd úgy tud legurulni, ha kifújod a levegőt a szádon keresztül.

5. Haladj tovább a következő csúcson is, majd az összesen!

Legyél te a modell, előszőr mutasd meg a gyermekednek, közben magyarázd el a lépéseket!
Végezzétek együtt a gyakorlatot!
A gyakorlat végén beszéljétek meg, hogyan érzi magát!

Kérdéseid vannak?
Keress bizalommal!
Lukácsné Zsuzsa

Attachment