A mai napig gyakran találkozhatunk azzal a kijelentéssel, hogy csak a bolondok járnak pszichológushoz, minden mást megoldhat egy baráti beszélgetés.
Lehet,veled is előfordult már, hogy épp egy ehhez hasonló állítás hátráltatott abban, hogy szakszerű segítséget kérj.
Sokan gondolják úgy, hogy a gondok, a személyes problémák barátaikkal történő kibeszélése felér a pszichológussal történő terápiás célzatú konzultációkkal, és akinek vannak barátai, annak minek a pszichológus?
Ha vannak barátaid, akikkel meg tudod osztani a gondjaidat, az valóban sokat segíthet a nehéz helyzetekben.
De egy pszichológus mégis más!
Valóban léteznek hasonlóságok, mint pl. a katarzis, vagy a megkönnyebbülés érzése amiatt, hogy valakivel megosztottuk a mindaddig egyedül cipelt terhet.
Mégis más!

Miben más a pszichológus, mint egy barát?
Míg a baráti beszélgetés jó esetben kölcsönös, addig a terápiás beszélgetések bár szintén interaktívak, mégis a KLIENSRE KONCENTRÁLNAK. A beszélgetés során a pszichológus tudatosan figyeli és értékeli kliense beszédét, gesztusait, mimikáját, testtartását és hanghordozását mindamellett, amit mond és reflexióival segíti a beszélgetés mélyülését.
A pszichológusnak NEM FŰZŐDIK ÉRDEKE ahhoz, hogy a felvetett probléma, konfliktus valamely konkrét, vagy elvárt módon oldódjon meg. NEM ÍTÉLKEZIK és ennek felismerése legtöbbször felszabadítóan hat a kliensekre.

A pszichológusokat emellett köti az ORVOSI TITOKTARTÁS is, ezért nem kell attól tartani, hogy mások bármilyen módon visszahallják az elmondottakat.

A terápiás tér olyan megfelelő empatikus légkört nyújt a kliensek számára, ahol MEGOSZTHATNAK ÉRZÉSEKET, GONDOLATOKAT ÉS INFORMÁCIÓKAT, AMELYEKKEL BARÁTAIKAT VAGY CSALÁDTAGJAIKAT ESETLEG MEGBÁNTANÁK, EMELLETT EGY OLYAN KÜLSŐ, OBJEKTÍV SZEMLÉLŐ NÉZŐPONTJAIT IS MEGHALLGATHATJÁK, AKI AZÉRT KÉPZŐDÖTT, HOGY EBBEN SEGÍTENI TUDJON.
A terápiás kapcsolat MÁS CÉLLAL JÖN LÉTRE, mint egy barátság. A felelősség kérdése is másképpen alakul: barátság esetén mindegyik fél a saját személyes fejlődéséért felelős, míg a terápiás kapcsolat asszimetrikus ezen a téren, és a sikeres terápia eredményeképpen a kliens felismeri saját felelősségét és erejét élete alakításában.
Ez nem arról szól, hogy a pszichológus a problémáidat meghallgatva tanácsokkal lát el, te pedig egyszerűen megvalósítod ezeket. Az ülések során te magad rátalálhatsz belső erőforrásaidra, melyeket később  hatékonyan tudsz használni, megismerheted saját problémakezelési stratégiáidat, megértheted, hogy korábbi kísérleteid miért nem vezettek eredményre.

Keress bizalommal!
Lukácsné Zsuzsa