MEDITÁCIÓ…
erről a szóról általában a legtöbb embernek a ‘csodabogár’ ismerőse jut eszébe, vagy a Himaláján élő harcművész szerzetesek, és csak nagyon  ritkán, vagy soha a stresszcsökkentés. Szóval…nagyon távolinak érezzük ezt az egész meditációs témát, pedig a 
MEDITÁCIÓ MINDENKIÉ…lehetne.
Egyrészt, mert mindenki meg tudja tanulni.
Másrészt a rendszeres meditáció nagyon komoly változást hoz mindenki – a te saját, és a körülötted élők- életébe is. 
A meditációban nincs semmi misztikum, tulajdonképpen mindegy, hogy melyik meditációt választod. A meditálás ugyanis végső soron egy figyelem gyakorlat. Három prózai dolog kell hozzá.
Először is figyelem, figyelni ugye mindenki tud. 
Kell még hozzà a saját testünk, ez is adott. 
Végül pedig a rendszeres gyakorlás. (Nem kell megijedni, beugrónak napi 2 perc is elég.)

Szóval meditálni mindenki meg tud tanulni.A rendszeres meditációval tudományosan bizonyítható, hogy egészségesebbek leszünk, okosabbak és sokkal ügyesebbek az emberi kapcsolatainkban. Ezek pedig minőségi változást hoznak mindenki életébe.

Kezdjük az egészséggel.
Szervezetünk az evolúció során tökélyre fejlesztette a védekező mechanizmust arra az esetre, ha valami támadás/stressz érne minket. Ez az ún. üss vagy fuss mechanizmus, amiről már szinte mindenki hallott. De mi is történik a testünkben, ha bekapcsol ez a mechanizmus? Ilyenkor a szervezetünk stressz hormonokat kezd termelni, gyorsabban ver a szivünk, megugrik a vérnyomásunk,  a vércukorszint megemelkedik, a vér az izmokba áramlik, a vállainkat felhúzzuk, az egész testünk befeszül, kitágul a pupilla, megváltozik az anyagcsere, és megváltozik a magatartás is. A rendszer tökéletesen működik, és ez nagyon jó, mert így képesek vagyunk küzdeni, vagy menekülni…például ha jön a kardfogú tigris, de az ma már igen ritkán jön😉 
Viszont ez a rendszer akkor is bekapcsol, ha valamilyen kognitív, vagy emocionális stressz ér minket. 

Rengeteg, a bizonytalanságot árasztó információ van körülöttünk, amik alapszinten mindig bekapcsolva tartják ezt a védekezési mechanizmust. Ráadásul már az iskolában is csak felpörgetni tanuljuk meg magunkat: szedd össze magad, koncentrálj, csináld meg.. na de szebben/jobban….relaxálni nem. 
Pedig ez ugyanolyan fontos!(lenne) Mert a stresszt nem tudjuk elkerülni. Az az életünk része. 
Ráadásul a stressz okozta változások még segítenek is nekünk… egy ideig, ezért nem is teszünk ellene semmit. Azonban ha egyfolytában bekapcsolva marad ez a rendszer, akkor abból komoly problémák származhatnak. És sajnos úgy néz ki, hogy nagyon sokunknál bekapcsolva marad, mert rengeteg a túlzott stressz talaján kialakuló betegség. Ezért (lenne) nagyon fontos meditálni, mert meditáció közben ellazulunk szellemileg, és ennek következtében testileg is. A kettő -test és szellem- nagyon szorosan összefügg! Ha tehát ellazulunk szellemileg, és ennek következtében testileg, akkor ezt az üss vagy fuss mechanizmust végre betesszük a sarokba, nyerünk egy kis teret, hogy tisztàn lássunk, és pl. csökkentjük a vérnyomásunkat.
Már önmagában ez is nagyon hasznos, hiszen a magyar statisztikák szerint ma hazánkban egy bizonyos kor után minden 2. embernek magasabb a vérnyomása és ennek olyan betegségek  kialakulásában van bizonyított szerepe, mint az érelmeszesedés, a szívinfarktus, vagy a stroke. Szóval egy kis rendszeres meditációval nagyon sokat szépíthetünk az amúgy elég gyászos magyar várható élettartamon. 
De konkrétan hogyan csökkenti a meditáció a vérnyomást?
Leegyszerűsítve, a vérnyomás a szív munkájától és a perifériás ellenállástól függ. Ha van egy csőrendszer, és egy szivattyúval sok vizet pumpálunk ebbe a csőrendszerbe, akkor nagy lesz benne a nyomás. Ráadásul ha a csőrendszerben lévő csövek összeszűkülnek, azaz csökken a keresztmetszetük, akkor még nagyobb lesz bennük a nyomás.
Ha erekről és vérről beszélünk, akkor nagy lesz a vérnyomás. 
Meditáció közben azonban ellazulunk szellemileg, és ennek következtében testileg is. Ha ellazulnak az izmaink, akkor az abban futó kicsi erek nem nyomódnak össze, nő a keresztmetszetük, csökken bennük a nyomás. 
Az üss és fuss mechanizmusnál mi volt? Stresszhormonok, megemelkedő  szívfrekvencia, megnövekvő  vérnyomás és befeszülés. Meditációban elengedünk, csökkentjük a nyomást. Átvitt értelemben is. Közben a szívünk is lassabban kezd verni, mert meditáció közben folyamatosan nő a légzés mélysége. Egy légvétellel több oxigén jut a tüdőbe, és a mély légvétel a 10-es agyidegünkön keresztül reflexesen csökkenti a szívfrekvenciát. Ez azért nagyon izgalmas, mert amerikai kutatók felfedezték, hogy ha ingereljük ezt az ideget, akkor az egész szervezetben csökken a gyulladásos molekuláknak a szàma. Tehát egészségünk szempontjából egyáltalàn nem mindegy, hogy hogyan működik ez az ideg. 
És a mély belégzéssel tulajdonképpen karban tudjuk tartani. 
Azt, hogy nálad hogyan működik ez az ideg egy gyors kísérlettel meg is vizsgálhatod.
Keresd meg a pulzusodat a csuklódon, vagy a nyakadon és ha megvan, akkor az orrodon keresztül vegyél egy jó nagy mély levegőt, és utána az orrodon lassan fújd ki. Ha minden rendben, akkor azt érzed, hogy folyamatosan csökken a pulzusod. Ez fiatalokban és egészségesekben nagyon kifejezett, azonban egy idő után már nem veszünk olyan mély levegőket, mert megöregszünk, elhízunk, nem sportolunk, és nem meditálunk, és ez a kapcsolat beszűkül. 
Összességében azt làthatjuk, hogy nagyon stresszesek vagyunk, rengeteg a túlzott stressz talaján kialakuló betegség, ahol vagy magas a vérnyomás, vagy van valamilyen krónikus gyulladás a háttérben, esetleg mindkettő. 
És akkor ott van a meditáció, ami csökkenti a stresszhormonok szintjét, csökkenti a szívfrekvenciát, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyulladást, növeli a légzés mélységét, és segít  megőrizni nekünk a 10-es agyidegünk funkcióját. 
Legközelebb ha veszel egy jó nagy levegőt, lehet eszedbe fog jutni, milyen egészséges meditálni!😉 

A meditáció nemcsak egészségesebbé, de még okosabbá is tesz. E mögött sincs semmi varázslat! Ugyanis meditálás közben folyamatosan figyelünk, ekkor kivételesen a saját testünkre. Így minden napunkban lesz/lehet pár perc, amikor erősen gyakoroljuk a figyelmet. Azaz csak a figyelemre koncentrálunk. Így napról napra jobban tudjuk majd összpontosítani a figyelmünket, és bizonyítottan javul a memória is. A hatékony tanuláshoz pedig tulajdonképpen ez a kettő kell.
A hab a tortán pedig az, hogy ez a fajta figyelem nem fáraszt el úgy, mint a tanulás, vagy a magolás. Pont az ellenkezője: pihentet. Egy 10 perces meditáció 2-3 órányi alvásnak megfelelő módon felfrissít. Ráadásul a rendszeres meditáció az alvásigényt is csökkenti. 
Mit jelent ez számunkra a mindennapokban?
Egyrészt könnyebben tudunk megtanulni bármit. Ha elfáradunk a munka, vagy a tanulás közben, 10 perc alatt teljesen fel tudunk frissülni. 
Vagy…mielőtt munka után hullafáradtan hazaesnénk, előtte nagyon jól tud jönni egy kis meditáció. Pont annyira tud felfrissíteni, hogy az a kevés idő, amit együtt tölthetünk a szeretteinkkel minőségi idő lehessen mindenki számára. 
Rendszeres meditálással jobban fogod tudni kezelni a stresszt, ami jót tesz a kreativitásodnak, az esti elalvásodnak, az alvás minőségének, továbbá javítja az immunrendszered, és egészen egyszerűen boldogabbnak fogod magad érezni tőle. 
A meditálás tényleg a lehető legjobb ajándék, amit az agyadnak adhatsz, és ezt látványos fejlődéssel hálálja meg. 
Rendszeres meditáció hatására fejlődik agyunk figyelemért, memóriáért, önkontrollért, a két agyféltekénk összeköttetéséért és az érzelmi intelligenciànkért felelős része.
Ez utóbbi különösen izgalmas, mivel kiderült, hogy két azonos kvalitású, azaz hasonlóan magas IQ-val és szakmai tudással rendelkező felső vezető közül az lesz a sikeresebb, akinek magasabb az érzelmi intelligenciája. Egy sikeres vezető pedig sikeres szervezetet jelent. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy ma Amerikában a felső vezetők 80%-a napi rendszerességgel meditál. 
A meditálás tehát nemcsak a lexikális tudás megszerzésében, de egy jóval nehezebb ügyben, az érzelmi intelligenciánk fejlesztésében is a segítségünkre lesz. 
És ez nemcsak nektek jó! 
Egy sikeres vezető a körülötte lévők sikerre vezetése miatt sikeres.
Kiemelkedő vezetőkre pedig nemcsak a munkahelyen, otthon is nagy szükség van!
Szükség van olyan szülőkre, akik ismerik önmagukat, és ezáltal uralják érzelmeiket- tehát kiemelkedő vezetők, és így képesek biztonságos, megértő, inspiráló, és szerető otthont teremteni. A mai rohanó világban egyre nagyobb szükség van olyan apukàkra és anyukákra, akik  megtanultak figyelmesen jelen lenni -önmaguk, párjuk és a gyermekeik számára.

Meditáljunk minden nap!

Van kérdésed?
Keress bizalommal!
Lukácsné Zsuzsa

Attachment