Az Almási Balogh Pál Kórház az Emberi Erőforrás Operatív Program keretén belül, az EFOP-2.2.19-17 kódszámú „Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése” tárgyú felhívásra pályázatot nyújtott be. 2018.05.31-én került sor a Támogatási Szerződés aláírására, mely szerint a Kórház 277 626 748 Ft támogatásban részesült. A projektnek köszönhetően lehetőség nyílik irodai és orvosi bútorok, orvostechnikai eszközök, számítástechnikai eszközök, valamint egyéb eszközök beszerzésére, mely megerősíti a járóbeteg szakellátást, növelve ezzel a betegbiztonság színvonalát, s csökkentve a kórház működési költségeit.

A járóbeteg szakellátás fejlesztésére kapott több mint 277 millió forintot az Almási Balogh Pál Kórház. A korszerűsítés többek között a központi röntgent, a bel- és nőgyógyászati, illetve a kardiológiai szakrendelést érinti. Orvostechnikai eszközökön kívül bútorok és számítógépek beszerzésére is van lehetőség az elnyert összegből. A első készülékek várhatóan ősz végén, tél elején érkeznek meg.
Több szakterületet is érint az a fejlesztés, amely 2020-ig valósul meg az Almási Balogh Pál Kórházban. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programra beadott pályázaton mintegy 277 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az egészségügyi intézmény. Ebből bútorokat és számítógépeket is beszereznek majd, de a hangsúly az orvostechnikai eszközökön van. Dr. Kovács Sándor megbízott orvosigazgató szerint ezek olyan ütemben avulnak el, mint bármelyik számítástechnikai eszköz.

„Nyilván azok az eszközök, amiket kiváltunk, valamilyen szinten technikailag elavultak. Jobb feltételeket teremtenek például az endoszkópiában is, ott javulni fog a felbontás, könnyebben észre lehet venni majd az apróbb részleteket. Vannak olyan eszközök, amik eddig nem álltak rendelkezésre, például futópad, ezáltal az EKG-vizsgálat elvégzésénél a betegek terhelése más úton oldható meg” – mondta dr. Kovács Sándor, az Almási Balogh Pál Kórház megbízott orvosigazgatója.

A járóbeteg szakellátás több területén is várhatóak fejlesztések. A már említett futópad a szobakerékpárt váltja a kardiológiai szakrendelésen, oda EKG készüléket is vásárolnak majd. A központi röntgenbe a mostani gép helyett digitális átvilágító rendszert hoznak. A jelenleg használt is elavult, de a másik teremben lévő, a kilencvenes évek közepéből származó átvilágító már nem is működik, életkorából adódóan sem.

Az érkező orvostechnikai eszközök több mint 277 millió forint értéket képviselnek, ebből csak a röntgen mintegy 100 millió forintba kerül. Ez a legdrágább, de például az ultrahangkészülék is 15-20 milliós tételt jelent. A belgyógyászatra két EKG-t hoznak, ezek beszerzése is költséges.

A tüdőgondozó, a nőgyógyászati, illetve a gasztroenterológiai szakrendelő is fejlődik majd. Utóbbiba videoendoszkópos torony és ahhoz tartozó berendezések kerülnek, amelyek az elnyert támogatás közel 15%-át teszik ki. Bútorokra közel 24, míg számítógépekre hozzávetőleg 5 millió forint jut. Az első eszközök várhatóan idén ősz végén, tél elején érkeznek meg az Almási Balogh Pál Kórházba, a megvalósítási időszak vége 2020 májusa.

(Forrás: ozd.hu)

www.ovtv.eu honlapon megtekinthető a Dr. Kovács Sándor megbízott orvosigazgatóval készült interjú a Hírek menüpont alatti szeptember 05-i, Kórház nevű videóban.

További információt a sajtóközleményben olvashatnak.

A sajtóközleményért kattintson ide